Společenská odpovědnost v řízení a ekonomice podnikatelských subjektů - Dalíková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem disertační práce je zhodnotit koncept společenské odpovědnosti v řízení a ekonomice zkoumaných malých a středních podniků a zároveň posoudit, zda je společenská odpovědnost v současném podnikovém prostředí pro tyto podniky přínosem prostřednictvím analýzy vztahu hodnocení společenské odpovědnosti k finanční situaci zkoumaných podniků. Disertační práce charakterizuje aktuální praxi společenské odpovědnosti zkoumaných malých a středních podniků, a to s pomocí vytvořeného složeného ukazatele hodnocení míry společenské odpovědnosti sestávajícího ze 14 vybraných ukazatelů. Stěžejní výsledky představuje statistická analýza kauzálního efektu míry společenské odpovědnosti na finanční zdraví zkoumaných podniků. Na základě zpracovaných analýz byl vytvořen sumarizující model obsahující doporučené reprezentativní prvky společenské odpovědnosti s vazbami na řízení a ekonomiku zkoumaných malých a středních podniků doplněný o sedm implementačních kroků.
Social responsibility in management and economics of business entities
Keywords: společenská odpovědnost podniku; malé a střední podniky; kvantitativně-kvalitativní výzkum; finanční analýza; složený ukazatel hodnocení míry společenské odpovědnosti; model společenské odpovědnosti; corporate social responsibility; small and medium sized enterprises; quantitative-qualitative research; financial analysis; composite indicator of corporate social responsibility level; model of corporate social responsibility