Hospodářská opatření pro krizové stavy a postavení obce s rozšířenou působností nebo obce určené v této oblasti - Staněk, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
V diplomové práci autor poskytl základní obraz o systému hospodářských opatření pro krizové stavy a postavení obce s rozšířenou působností a obce určené v této oblasti. Rovněž přiblížil působnost Správy státních hmotných rezerv v oblasti hospodářských opatření pro krizové stavy. Byla sestavena hypotéza, že obce s rozšířenou působností nebo obce určené mají zpracovanou dokumentaci týkající se hospodářských opatření pro krizové stavy. Součástí práce byl výzkum, který byl proveden dotazníkovým šetřením. Výzkum byl zaměřen na úroveň zpracované dokumentace v oblasti hospodářských opatření pro krizové stavy. Dotazník byl elektronickou poštou rozeslán pracovníkům krizových řízení obcí s rozšířenou působností v rámci celé České republiky. Na základě jeho vyhodnocení byla potvrzena stanovená hypotéza. Autor však poukázal na kvalitu této dokumentace, která není zpracována jednotně. Jednotlivé obce si jí zpracovávají samostatně. Současně poukázal na nejednotnost v pracovním zařazení pracovníků krizového řízení. Navrhnul změny v oblasti regulačních opatření v systému hospodářských opatření pro krizové stavy a v personální oblasti pracovníků krizového řízení. Byla sestavena pomůcka k vedení a zpracování dokumentace v oblasti regulačních opatření v systému hospodářských opatření pro krizové stavy, která je určena pro starosty obcí s rozšířenou působností nebo obcí určených v oblasti hospodářských opatření pro krizové stavy. Stanovené cíle práce se podařilo naplnit.
Economic Measures for States of Crisis and the Role of Municipalities with Extended Competence of Municipalities Allocated in that Area
Keywords: Hospodářská opatření pro krizové stavy; Správa státních hmotných rezerv; Dokumentace; Úroveň; Regulační opatření; Economic measures for states of crisis; Administration of state material reserves; Documentation; Level; Regulatory measures