YMCA jako středisko výchovy mládeže v Československu 1919-1951 - Albrechtová, Helga (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce YMCA jako středisko výchovy mládeže v Československu 1919-1951 je zdokumentování činnosti a vlivu této křesťanské společensko-výchovné organizace na mládež v Československu v první polovině 20. století. Práce vznikla na základě analýzy a vyhodnocení archivních materiálů uložených v Národním archivu v Praze, tištěných pramenů a na základě studia odborné literatury. Činnost organizace je sledována od doby jejího příchodu do Československa do doby jejího zrušení komunistickým režimem, přičemž obzvlášť akcentována je oblast výchovná se zaměřením na práci v letních táborech. Vedle kapitol popisujících fungování organizace na pozadí jednotlivých fázích historického vývoje Československé republiky je tak v kapitole v závěrečném oddílu předložené práce věnována zvláštní pozornost fenoménu výchovy mládeže v letních táborech. Tato oblast činnosti organizace je vyzdvihnuta především proto, že práce YMCA v organizování letní rekreace byla v kontextu ostatních v té době v Československu fungujících organizací (především skautských hnutí) jednou z nejvýznamnějších.
YMCA such as a center of young people education in Czechoslovakia 1919-1951
Keywords: YMCA; Československo 1919-1951; YMCA; Czechoslovakia 1919-1951