Ichtyofauna vybraných úseků v povodí Jizery - Chytrý, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Fragmentace vodních toků příčnými stavbami má výrazný negativní vliv na původní rybí společenstva a další vodní organismy. Na zprůchodňování toků pomocí rybích přechodů se proto v posledních letech klade velký důraz. V letech 2011 a 2012 bylo provedeno šetření na novém štěrbinovém rybím přechodu na řece Jizeře v Turnově. Cílem práce bylo posouzení technického provedení stavby rybího přechodu a jeho funkčnosti pro místní ichtyofaunu. Sledovány byly především hydraulické poměry v rybím přechodu (průtok vody, rychlost proudění, rozdíly hladin v jednotlivých komorách). Při technických kontrolách rybího přechodu byl proveden odlov ryb pomocí elektrického agregátu. Druhová skladba ryb byla zjišťována také v oblasti pod jezem. Pro odlov protiproudově migrujících ryb rybím přechodem byla použita odlovná vrš. U odlovených ryb byla stanovena jejich délka těla v mm a hmotnost v g. Následně byla vypočítána početní dominance, diverzita a ekvitabilita. Celkem bylo odloveno 519 kusů ryb o hmotnosti 6,395 kg. V rybím přechodu byl potvrzen výskyt 10 rybích druhů, přičemž pod jezem byly zjištěny ještě další 3 druhy ryb a 1 druh mihule. Reprodukční migrace byly potvrzeny u pstruha obecného a střevle potoční. Plotice obecná, jelec proudní, okoun říční a jelec tloušť osídlili odpočívací komory v rybím přechodu trvale. Rybí přechod má několik závad. Zjištěny byly velké rozdíly hladin mezi komorami, značné rychlosti proudění vody, snížené pronikání světla do vody v rybím přechodu, nedostatečná atraktivnost vstupu rybího přechodu a také nedodržování minimálních zůstatkových průtoků. Rybí přechod se značně zanášel splaveninami a možnost čištění je omezená. Funkčnost či selektivnost rybího přechodu nebyla prokázána. V roce 2013 budou provedena další šetření.
Ichthyofauna of selected sections of the Jizera basin
Keywords: Rybí přechod; migrace ryb; migrační bariéry; diverzita; řeka Jizera; Fish pass; fish migration; migration barriers; diversity; the Jizera River