Zhodnocení činnosti MAS v rámci regionálního rozvoje - Linhartová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Název této bakalářské práce je "Zhodnocení činnosti místních akčních skupin v rámci regionálního rozvoje". Hlavním cílem je zhodnotit, jak zvolené místní akční skupiny, konkrétně MAS Sdružení Růže, MAS Rozkvět a MAS Vodňanská ryba přispívají svou činností do těchto regionů. Analýza činnosti MAS je zaměřena především na oblasti týkající se personálního zajištění MAS, úrovně propagace MAS a nadstavbových aktivit MAS. Dílčím cílem práce je zjistit úroveň informovanosti obyvatel o činnosti a aktivitách MAS. V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se regionu, regionální politiky, metody LEADER a základní informace o místních akčních skupinách. V praktické části jsou uvedeny základní informace o vybraných MAS. Následně je zde popsána činnost všech MAS za jednotlivá programová období. Dále se práce zabývá personálním zajištěním MAS, propagací MAS a nadstavbovými aktivitami MAS. Informace potřebné pro zpracování praktické části byly zjištěny z veřejně dostupných zdrojů a doplněny o informace získané od dotazovaných, řídících orgánů MAS. Informace potřebné pro dílčí cíl práce byly zjištěny prostřednictvím dotazníku. Činnost těchto MAS se v jednotlivých programových obdobích liší v množství zrealizovaných projektů a množství alokovaných finančních prostředků. Z tohoto pohledu byla nejvíce činná MAS Sdružení Růže a naopak nejméně MAS Vodňanská ryba, neboť v minulém období její strategie nebyla podpořena.
Evaluation of the Activities Effects of the Regional Groups Supporting Regional Development
Keywords: Místní akční skupina; LEADER; program rozvoje venkova; přínos; Regional Action Group; LEADER; Regional Development Program; beneficial effect