Zpracování územní studie pro zvolenou lokalitu - Vájová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce řeší problematiku zaměřenou na územní plánování, konkrétně územní studii. Územní studie je zpracována ve vybrané lokalitě, kterou je katastrální území Dolní Město. Na základě analýzy v území byla vyhodnocena absence prostoru pro kulturu a shromažďování obyvatel, proto se územní studie zabývá hodnocením a nalezením vhodné lokality pro kulturní dům. Navrhované lokality jsou nejprve důkladně popsány a následně vzájemně porovnány. Z navržených lokalit je vybrána nejvhodnější varianta. Pro tuto vybranou variantu je zpracována územní studie. První část práce je věnována teoretickým východiskům, především o problematice územního plánování, krajinného plánování a celkově plánování ve venkovském prostoru. Výsledkem práce je nalezení vhodné lokality pro výstavbu kulturního domu s ohledem na stávající architektonickou a urbanistickou strukturu a trvale udržitelný rozvoj.
Processing of territorial study for selected locality
Keywords: územní plánování; územní studie; vesnice; kulturní dům; Dolní Město; territorial planning; territorial study; village; community centre; Dolni Mesto