Vliv dopravního hluku na zdraví exponované populace - Divácký, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Předložená diplomová práce se zabývá hodnocením vlivu dopravního hluku na zdraví exponované populace. Cíle práce jsou podloženy výsledky Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky ve vztahu k životnímu prostředí (subsystém III), který dlouhodobě monitoruje hluk v komunálním prostředí vybraných aglomerací. Součástí monitorování hlučných lokalit je také dotazníkové šetření, které potvrzuje hypotézu č.1 "Existuje významná psychosociální vazba u vnímání dopravního hluku, která je mnohdy v rozporu s výsledky měření hluku". Práce dále popisuje výsledky orientačního měření vytipovaných hlučných lokalit v porovnání s měřením stejných lokalit v technické třídě přesnosti. Testování orientačního měřidla proběhlo na dopravně vytížených komunikacích města Jihlavy. Měření prokázalo souvislost mezi intenzitou dopravního proudu s orientačně stanovenými hladinami hluku a praktickou využitelností pro řešení podnětů územního plánování nebo územního řízení. Výsledky orientačního měření poukazují na překročení ekvivalentní hladiny hluku pro rušení spánku v noční době ve 3 vytipovaných lokalitách. Překračování ekvivalentních hladin ve dne má charakter obtěžování hlukem. Naměřené hladiny hluku v denní a noční době způsobené silniční dopravou lze porovnat s doporučeními pro rizika zvýšení incidence vybraných civilizačních chorob publikované Světovou Zdravotnickou Organizací.
The traffic noise influence on the health of the exposed population
Keywords: Hluk; komunální prostředí; hlukové mapování; monitoring; hygienické limity; zdraví obyvatel; Noise; municipal environment; noise mapping; monitoring; hygienic limits; population health