Metodika výuky přírodovědy regionu na příkladu Klatovska - Novotná, Anežka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá metodikou výuky přírodovědy regionu na příkladu Klatovska. V první části je z odborné literatury vytvořen teoretický úvod, který popisuje Klatovsko z různých hledisek. Je zde probírána charakteristika, vymezení a členění území, fyzickogeografické údaje, socioekonomické údaje a ochrana krajiny a přírody. Práce se nezaměřuje pouze na obor přírodovědy, ale věcně a logicky ho doplňuje o informace z vlastivědy, které společně dávají ucelený pohled na řešené území. Nezbytnou částí diplomové práce je vlastní šetření, které provádí průzkum znalostí žáků 4. a 5. tříd základních škol. Pro tento výzkum používá metodu mentálního mapování doplněnou dotazníkovým šetřením. Výsledky šetření jsou následně v práci analyzovány a interpretovány pomocí přehledných grafů. Na základě zjištěných údajů o znalostech žáků týkajících se zájmového regionu Klatovska jsou připraveny praktické učební pomůcky pro pedagogy vyučující regionální přírodovědu a vlastivědu v daném regionu. Vytvořeny jsou učební texty pro přímou výuku žáků a navazující pracovní listy pro kontrolu hloubky znalostí a kvalitu výuky. Jako alternativní možnost výuky jsou zde předkládány zábavné projekty použitelné pro výuku celého Klatovského regionu.
The teaching of region-general science on the Klatovsko example
Keywords: přírodověda; vlastivěda; Klatovsko; geologie; fauna; flóra; ORP Klatovy; ORP Horažďovice; ORP Sušice; NP Šumava; CHKO Šumava; mentální mapování; dotazníkové šetření; projekty; učební texty; pracovní listy; general science; regional geography; Klatovsko; geology; ORP Klatovy; ORP Horažďovice; ORP Sušice; NP Šumava; CHKO Šumava; mental mapping; questionary investigation; projects; teaching-utilities; working sheets