Tvorba strategického plánu rozvoje vybrané obce - Hajnová, Viola (Jihočeská univerzita, 2012)
Obec, pro niž jsem vypracovala strategický plán rozvoje, je obec Hlincová Hora. Vybrala jsem si ji pro její výrazný rozvoj v posledních letech. První část - literární rešerše - teoretické základy fungování obcí a doporučení pro řešení strategických plánů. Následující část - charakteristika obce, SWOT analýza obce, rozhovor se starostou a několika občany obce, dotazník. Ideu záměrů pro strategický plánu rozvoje obce, jsem zjistila v rozhovoru s panem starostou. Rámcová vize využití území obce je rozvoj cestovního ruchu. Následně jsem včlenila veřejné mínění a přidala své vlastní nápady a postřehy. V závěrečné části práce "Diskuse, návrhy na změny v obci", doporučuji zástupitelům zvážit mnou navržená témata a případně je začleněnit do plánu rozvoje. Jejich realizace by měla přispět ke zvýšení atraktivity a konkurenceschopnost obce v širším smyslu, a ke zvýšení spokojenosti většiny obyvatel, kteří zde žijí v užším pojetí. Obec by si měla zachovat a udržet svůj venkovský charakter v budoucnu a díky tomu bude atraktivní nejen pro obyvatele přilehlého metropole jižních Čech, České Budějovice.
Creation of a strategic development plan for selected municipalities
Keywords: Strategický plán rozvoje; SWOT analýza; obec; rozvojová strategie; dotazník.; Strategic development plan; SWOT analysis; municipality; development strategy; questionnaire