Vklady do společnosti z hlediska účetního a daňového - Paulusová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je analyzovat současnou právní úpravu vkladů do společnosti z hlediska účetního a daňového. První část práce (kapitola 1-4) popisuje druhy obchodních společností, družstev, základní kapitál, různé druhy vkladů a jejich ocenění.Další část je zaměřena na možné alternativy zdanění vkladů do společností - daň z převodu nemovitostí, daň z příjmů, daň z přidané hodnoty. Šestá kapitola řeší problematiku účtování vkladů včetně praktických příkladů. Kapitoly 7-9 pojednávají o navrhované změně v právní úpravě daně z převodu nemovitostí a řeší předpokládaný dopad těchto změn na veřejné rozpočty, společníky a společnosti. Hlavní pozornost je věnována zrušení osvobození vkladů od daně z převodu nemovitostí. Při výpočtu odhadu byla použita data Finančního úřadu pro Jihočeský kraj, Územního pracoviště v Českém Krumlově a údajů Ministerstva financí ČR.
Contribution in the company in terms of accounting and tax
Keywords: obchodní společnosti; základní kapitál; vklady do společnosti; daň z převodu nemovitostí; osvobození od daně; státní rozpočet; business corporations; primary capital; non-financial deposit/investment by partners; property transfer tax; tax-exemptions; state budget