Informační a materiálové toky ve vybraném stavebním podniku - Hanousková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je analyzovat materiálové a informační toky ve specifických podmínkách zakázkové výroby ve stavebnictví, případně navrhnout dílčí opatření. Bakalářská práce je zaměřena na analýzu materiálových a informačních toků v rakouské společnosti ELK a.s., se sídlem v Plané nad Lužnicí. Společnost se zabývá zakázkovou výrobou nízkoenergetických montovaných domů. Ve stavebnictví se výroba montovaných domů dostává do popředí, a proto je nutné zlepšovat materiálové a informační toky. Analýze, uvedená v této práci proběhla na základě jedné konkrétní zakázky, kterou tato společnost prováděla. Zjištěno bylo několik problémových míst, které byly společnosti doporučeny k odstranění. Zároveň byly navrhnuty i možnosti jejich řešení. Na základě provedené analýzy se doporučuju: vytvořit systém pro komplexní informovanost nejen o změnách v podniku, vytvořit formuláře pro kontroly přímo na stavbě, dále pak doporučuji zavést systém na úrovni webového rozhraní a to pro lepší spolupráci se subdodavateli. Navrhované změny pomohou společnosti ke zlepšení kvality služeb a snížení vícenákladů, které museli být při řešení problémových míst vynakládány.
Information and Material Flows in a Selected Building Company
Keywords: informační a materiálové toky; stavebnictví; zakázková výroba; logistika; information and material flows; building industry; custom-made production; logistics