Management práce sestry o pacienta s akutní zmateností - Formánková, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Delirium neboli akutní zmatenost je kvalitativní porucha vědomí, která se často vyskytuje u starších lidí, těžce nemocných, u intoxikací návykovými látkami a v pooperačních stavech. Diplomová práce se zabývá problematikou managementu práce sestry o pacienty s akutní zmateností. Cílem diplomové práce bylo zjistit jaké mají sestry povědomí a zkušenosti s pacienty s akutní zmateností, dále jak působí péče o takového pacienta na psychiku sestry. Jak by měla sestra postupovat při péči o nemocného, který prodělává akutní zmatenost. Cíle byly splněny pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat bylo zúčastněné skryté pozorování pacientů a sester a také polostrukturované rozhovory se sestrami, které měly zkušenost s péčí o pacienty s akutní zmateností. Výzkumným šetřením bylo dosaženo atraktivních výsledků. Sestry měly vcelku malé povědomí o rozdílech v názvosloví akutní zmatenosti a deliria. Příznaky akutní zmatenosti/ deliria si uvědomovaly ve velké míře. Měly dobré znalosti o intervencích, které by se u těchto nemocných měly provádět. Většina z nich věděla a uměla upravit komunikaci na správnou míru, tak aby byla vhodná pro nemocného, který prodělává akutní zmatenost/ delirium. Dokázaly se k nemocnému chovat vlídně i přes jejich aktuální nevhodné chování. Když jsme sestry tázali na konkrétní intervence k těmto nemocným nebylo jejich povědomí na dobré úrovni, proto jsme se rozhodli vytvořit brožuru, která by sestrám v péči mohla pomoci. Povědomí a využívání hodnotících škál bylo velmi nízké, hodnotící škály určené přímo na delirium se nepoužívaly nikde. Využívání restriktivních opatření bylo často zneužíváno, ale našly se i sestry, které si dávaly pozor na zbytečné využívání těchto prostředků.
Nursing management for patient with acute confusion
Keywords: Akutní zmatenost; Delirium; Management práce sestry; Pacient; Ošetřovatelská péče; Acute Confusion; Delirium; Nursing management; Patient; Nursing Care