Sociální deviace a deviantní chování u mladých lidí - Rončák, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy: Období puberty, dospívání, starší školní věk, a činitelé ovlivňující jedince v období puberty a dospívání, dále je zde popsáno deviantní chování, jeho příčiny a následky. Je zde kladen důraz na tři typy deviantního chování, požívání alkoholu drog a kouření. Protože starší žáci druhého stupně základních škol se s tímto často setkávají a získávají první zkušenosti. V kapitole "prevence" je popsán problém který spadá do kompetence Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (dále MŠMT). Spolupráce rodiny a školy popisuje problém socializace dítěte, jeho sociální dovednosti a přípravu na jeho budoucí život. V poslední řadě se zde klade důraz na integraci při delikventním chování, na programy primární, sekundární a terciální prevence. Praktická část zkoumá odpovědi žáků 7.-9. tříd ZŠ Brloh a Křemže k tomu, jaký mají vztah k drogám (v tomto případě myšleno hlavně marihuanu), alkoholu, kouření a trávení svého volného času. Zkoumány byly odpovědi celkem 102 respondentů. Dotazník byl sestaven hlavně z uzavřených otázek, kdy jen u některých byla dána možnost se vyjádřit v polootevřených otázkách. Odpovědi jsou zpracované grafech a dále jsou shrnuty ve vyhodnocení hypotéz.
Social deviance and deviant behavior among young people
Keywords: deviantní chování; puberta; kouření; deviant behavior; puberty; smoking