Bioenergetika reprodukce a postnatálního vývoje dvou sociálních druhů rypoše rodu Fukomys - Zemanová, Milada (Jihočeská univerzita, 2007)
Úroveň klidového metabolismu rypošů byla měřena uzavřeným průtokovým respirometrem a tělesná teplota byla stanovena rektálním teploměrem, oba parametry při okolí teplotě v a pod termoneurální zónou. Byl sledován vývoj termoregulačních schopností mláďat rypoše Fukomys sp. Přítomnost dospělých jedinců měla vliv na snížení tepelných ztrát mláďat, ale u mláďat mladších dvou měsíců neměla žádný vliv na úroveň jejich metabolismu. Vliv sociální termoregulace na tělesnou teplotu a úroveň metabolismu dospělých rypošů obřích (Fukomys mechowii) nebyl prokázán. Náklady na reprodukci samic byly sledovány na samicích dvou druhů rypošů rodu Fukomys. Energetické výdaje samic se zvyšovaly s postupujícím věkem mláďat.
Bioenergetics of reproduction and postnatal development of two species of social mole-rat of genus Fukomys
Keywords: rypoši; Fukomys; ontogeneze; termoregulace; sociální termoregulace; klidový metabolismus; tělesná teplota; reprodukce; mole-rats; Fukomys; ontogenesis; thermoregulation; huddling; resting metabolic rate; body temperature; reproduction