Vnitrodruhová variabilita Cryptosporidim parvum u telat - Holubová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2010)
Vzorky trusu pro parazitologická vyšetření byly odebírány v 10 chovech mléčného skotu. Byl sledován vliv technologie chovu a věku zvířat na výskyt kryptosporidií. Celkem bylo odebráno a mikroskopicky vyšetřeno 161 vzorků. 47 (29,2 %) vzorků bylo pozitivních na přítomnost oocyst kryptosporidíí, konkrétně C. parvum. Největší výskyt C. parvum byl zjištěn u telat okolo 2 týdnů stáří, u starších jedinců byl výskyt také zaznamenán, ale ve slabší intenzitě infekce. Jako nejrizikovější způsob chovu byla vyhodnocena technologie skupinového ustájení a ustájení pomocí Staimanových bud, které byly v těsné blízkosti a nebyl nijak zamezen kontakt mezi sousedícími telaty. V jednotlivých chovech se vyskytoval vždy jen jeden subtyp druhu C. parvum.
Intraspecies variability of Cryptosporidium parvum infecting calves
Keywords: Cryptosporidium; infekce; kryptosporidióza; Cryptosporidium; infection; cryptosporidiosis