Zdravotní přínos efektivního posilování jako součásti aktivního životního stylu - Brožek, Patrik (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem mé diplomové práce je shrnutí poznatků o pozitivním vlivu posilování a aktivního životního stylu na zdraví. Tato diplomová práce je zároveň literární rešerší základních pojmů týkajících se témat jako je zdraví, zdraví životní styl, posilování, pozitivní vliv pohybové aktivity na zdraví a špatný vliv nedostatečného pohybu na zdraví. Také je v této práci možno zpozorovat znalosti z oblasti posilování, kompenzačního cvičení, civilizačních chorob, forem relaxace nebo základy výživy a pitného režimu. V praktické části byla použita kvantitativní metoda dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření bylo distribuováno pomocí sociální sítě Facebook za účelem zjištění vztahu oslovených respondentů k posilování a aktivnímu životnímu stylu. Součástí práce bylo stanovení výzkumných předpokladů, které byly vyhodnoceny a následně konkrétněji rozebrány v diskuzi. Výsledky získané z dotazníkového šetření byly zpracovány a převedeny do grafické podoby. Současně byly statisticky zpracovány stanovené hypotézy, které byly vyhodnoceny v programu SPSS Statistics. Diplomová práce se soustředí na přínos efektivního posilování v oblasti zdraví a aktivního životního stylu a její snahou je pozitivně ovlivnit vědomí člověka v rámci této problematiky.
Health benefits of effective strengthening as part of an active lifestyle
Keywords: Pohybová aktivita; zdravý životní styl; zdraví; posilování; kompenzační cvičení; relaxace; regenerace; pohyb; Physical activity; healthy lifestyle; health; strengthening; compensatory exercises; relaxation; regeneration; movement