Vliv regionálních plateb na hospodaření zemědělských podniků - Sládková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce nese název ''Vliv regionálních plateb na hospodaření zemědělských podniků''. V práci jsou shrnuty přímé platby, SAPS a doplňkové platby. Jsou popsány výhody a nevýhody standardních přímých plateb a zjednodušeného systému. Od roku 2009 by měla Česká republika přejít na systém regionálních plateb. Pokusila jsem se o regionální rozdělení na základě výrobního zaměření zemědělských podniků a intenzity zemědělské výroby. Jedná se o vytvoření celkem 4 regionů v rámci České republiky. Na závěr je popsán návrh na regionální členění na základě výrobního zaměření zemědělských podniků a návrh regionálních plateb. Následuje porovnání vypočtených regionálních plateb se standardními přímými platbami a zjednodušeným systémem ve vybraných podnicích.
The influence of regional payments on agricultural of agricultural enterprises
Keywords: přímé platby; jednotná platba na plochu; doplňkové platby; regionální členění; výrobní zaměření; regionální přímé platby; direct payments; single area payment; additional direkt payments; regional classification; production orientation; regional direkt payments