Naplňování práva na svobodný přístup k informacím v podmínkách jižních Čech - Hrotková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce zkoumá, jak je právo na informace v jižních Čechách naplňováno na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen "zákon o svobodném přístupu k informacím"). Práce představuje teoretické základy, které jsou dále aplikovány v praktické části s využitím metody mystery shopping, tedy podáváním vlastních žádostí o informace vybraným povinným subjektům, kterými jsou Magistrát města České Budějovice, Městský úřad Tábor, Městský úřad Netolice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Nemocnice České Budějovice a Vazební věznice České Budějovice. Součástí práce je také analýza výročních zpráv z let 2015-2020, kde je možné vidět počet žádostí, odvolání, stížností či správních žalob podaných na vybrané povinné subjekty. Další šetření bylo realizováno formou rozhovorů se dvěma zaměstnanci povinného vybraného subjektu, od kterých jsem získala mnoho zajímavých informací. Následně bylo zařazeno i dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit povědomí lidí o právu na informace, a pokud již někdo z respondentů v minulosti podal žádost, kde byla podána a čeho se týkala. Na závěr jsou zmíněny možné legislativní a metodické změny, které by mohly zlepšit fungování a uplatňování tohoto práva nejen v jižních Čechách, ale v celé České republice.
Compliance with the Law to Free Access to Information in the Conditions of Southern Bohemia
Keywords: Klíčová slova: správní právo; informační zákon; informace; žádost o informace; povinné subjekty; jižní Čechy; Keywords: administrative law; information law; information; request to information; obligated entities; southern Bohemia