Alternativní využití zemědělského půdního fondu z hlediska ekonomických a mimoekonomických aspektů - Staněk, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Rozvoj venkova a zemědělství je spatřován zejména v multifunkčním a konkurenceschopném zemědělství s důrazem na zvyšování kvality životního prostředí, které bude základem dlouhodobého ekonomického růstu a které poskytne venkovu dostatečné podmínky k rozvoji v oblasti služeb a dalších aktivit. Hlavní váha multifunkčního zemědělství je proto kladena na investice do zemědělství, včetně podpory mladých zemědělců, a dále na zpracování produktů zemědělské výroby. Jedním z naléhavých problémů současného zemědělství je efektivní exploatace zemědělského půdního fondu, kdy na jedné straně budou v maximální míře naplněny funkce produkční (ekonomické), na druhé straně však i zabezpečeny funkce environmentální. Na tuto problematiku je zaměřena předložená diplomová práce, z tohoto aspektu byly navrženy a propočteny varianty využití příslušného půdního bloku přirozeně v kontextu možných scénářů navazující krajiny.
Alternative utilising of agricultaral land resourses in light of economic also uneconomic aspects
Keywords: Půda; Přírodní zdroje; využití půdy; ekonomické hodnocení; Land; Land Resource; Land use; Economic Evaluation