Odpovědnost a ručení za jednání podnikatele - Tvrdíková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je podat výklad k tématu odpovědnost a ručení statutárních orgánů obchodních společností, jelikož výkon funkce statutárního orgánu znamená řadu práv a povinností, jejichž opomenutí či nesprávné plnění může mít pro společnost i jednotlivce dalekosáhlé důsledky. Součástí práce je též analýza zákona č. 418/2011 Sb. o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, vymezení modelů trestní odpovědnosti právnických osob v Evropě a porovnání české a slovenské právní úpravy. Ná zavěr práce jsou zařazeny návrhy de lege ferenda vztahující se k ustanovením zákona č. 418/2011 Sb.
The liability and the guarantee for the acting of enterpreneurs
Keywords: podnikatel; odpovědnost; trestní odpovědnost; ručení; jednání podnikatele; statutární orgán; obchodní společnosti; výkon funkce; péče řádného hospodáře; smluvní zastoupení; zákonné zastoupení; jednatel; představenstvo; entrepreneur; liability; criminal liability; guarantee; a statutory body; executive director; board of direstors; contract representation; legal representation