Antrakologické analýzy souborů raného a vrcholného středověku z jižních Čech a proměna krajiny - Hrabáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je analyzovat antrakologický materiál z vybraných archeologických lokalit raného a vrcholného středověku z jižních Čech. Výsledky této analýzy budou poté porovnány s výsledky pylových analýz, které byly provedeny na sledovaném území ve sledovaném časovém období. Posledním krokem pak bude dát výsledky antrakologické analýzy do souvislosti s archeologickým kontextem vybraných lokalit. Na základě těchto výsledků a porovnání by mělo být možné vytvořit model toho, jak se mohla krajina jižních Čech během středověké kolonizace proměnit v závislosti na potřebách středověkého člověka.
Anthracological analyses of sets of the Early Middle Ages and the High Middle Ages from South Bohemia and the transformation of the landscape
Keywords: archeologie; antrakologie; středověk; středověká kolonizace; proměna krajiny; jižní Čechy; archaeology; anthracology; Middle Ages; medieval colonization; landscape transformation; South Bohemia