Obraz studené války v současné britské literatuře - Mykytyn, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se pokusí definovat obraz studené války ve Spojeném království a v USA na pozadí historické skutečnosti, která se stala základem dvou románů současných britských autorů (Ian McEwan, Ken Follett). Práce nejprve nastíní společenskou, politickou a případně kulturní situaci v počátcích období studené války, vymezí časové období, do něhož jsou oba romány zasazeny, a soustředí se na reálný obraz událostí, které oba romány tematicky zachycují. Jádrem práce bude interpretační analýza románu Iana McEwana Nevinný (1990) a analýza románu Kena Folletta Code to Zero (2000). Cílem zkoumání je porovnání historické skutečnosti s fiktivním příběhem obou děl v perspektivě žánru britského špionážního románu v kontextu vesmírných závodů v USA a britské špionáže v Berlíně na počátku studené války.
The Reflection of the Cold War in British Fiction
Keywords: studená válka; špionážní žánr; The Innocent; Ian McEwan; Code to Zero; Ken Follett; britská fikce; Cold War; espionage genre; The Innocent; Ian McEwan; Code to Zero; Ken Follett; british fiction