Variabilita koncentrací rtuti v adultních a juvenilních rybách - Holaň, Viktor (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá porovnáním variability koncentrací rtuti u adultních a juvenilních ryb pro účely zefektivnění monitoringu kontaminace vodního prostředí. V rámci práce byly sledovány lokality: Labe Děčín a Labe - Kozly. Odlovy adultních ryb byly provedeny pomocí hlubinného elektrického agregátu, juvenilní ryby byly odloveny pomocí neseného elektrického agregátu. Porovnávány byly variability koncentrací rtuti ve svalovině v rámci jednotlivých druhů adultních ryb a mezidruhové variability koncentrací rtuti v homogenátech celých těl juvenilních ryb. Dále byly porovnávány koncentrace rtuti zjištěné u jednotlivých druhů juvenilních ryb v rámci jednotlivých lokalit. Analýzy byly provedeny pomocí absorpčního spektrofotometru AMA 254. Bylo prokázáno, že analýzy juvenilních ryb jsou vhodnou a ekonomicky výhodnější alternativou k monitoringu založenému na analýzách adultních ryb.
Variability of mercury concentrations in adult and juvenile fish
Keywords: rtuť; juvenilní ryby; toxikologie; vodní prostředí; mercury; juvenile fish; toxicology; aquatic enviroment