Podpora rodiny pečující o dítě se zrakovým postižením raného věku v jihočeském regionu - Kuviková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá systémem podpory rodiny pečující o dítě se zrakovým postižením raného věku v jihočeském regionu. Popisuje reakce rodiny na zprávu o postižení dítěte. Obsahuje popis specifik ve vývoji dítěte se zrakovým postižením a specifických postupů při jeho výchově. Charakterizuje některé výchovné postoje rodičů, přičemž jedna kapitola je věnována i roli otce při výchově dítěte s postižením. Dále práce mapuje vývoj a strukturování rané péče u nás, nastiňuje teoretická východiska, definuje a charakterizuje ranou péči. Podává obraz o současném modelu "Provázení" a o legislativním zakotvení rané péče, o systému služeb rané péče a o ekonomické podpoře rodiny pečující o dítě s postižením zraku. V práci je zmapován vývoj v poskytování služeb rané péče v jihočeském regionu. Podpora rodinám je v současnosti poskytována Střediskem rané péče SPRP České Budějovice, které získalo v roce 2005 garanci kvality. Ta je zárukou a zároveň příslibem kvalitně poskytovaných služeb.
The Dupport of the Family which Looks after a Visually Handicapped Child in an Early Age in Southbohemian Region
Keywords: rodina; podpora rodiny; dítě se zrakovým postižením; podpora vývoje dítěte; specifika vývoje; specifika výchovy; raná péče; model "Provázení"; služby rané péče; Středisko rané péče SPRP; ekonomická podpora; family; support of the family; a visually handicapped child; support of the child's evolution; particularities of the evolution; particularities of the upbringing; early intervention; model "Lionization"; services of the early intervention; the Centre of Early Intervention (CEI); economic support