Ověření intervenčního programu pro integraci osobnosti a rozvoj zdraví mentálně postižených pomocí pohybových aktivit ve Strakonicích.\\ - Klegová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce se zabývá ověřováním intervenčního pohybového programu pro mentálně postižené. Program byl aplikován po dobu 5ti měsíců, jedenkrát týdně na Základní škole speciální ve Strakonicích. Experimentální skupinu tvořilo 15 dětí se středně těžkým mentálním postižením ve věku 8 - 20 let. Cílem práce bylo zjistit, zda se probandi zlepší ve vybraných ukazatelích motorické kompetence a ukazatelích sociálního učení. Toto bylo ověřeno testováním pomocí standardizovaných testů. Děti byly testovány před a po aplikaci intervenčního programu. Pro srovnání byla použita kontrolní skupina tvořena probandy ze Základní školy speciální v Jihlavě. Tuto skupinu tvořilo 14 dětí se středně těžkým mentálním postižením ve věku 12 - 18 let. K vyhodnocení získaných dat bylo použito statistických metod. Zlepšení se ve většině ukazatelů nepodařilo prokázat.\\
Check interventional programme for integration personalities and development health mentally affected by the help of kinetic activities in Strakonice.\\
Keywords: Mentální postižení; integrace; zdraví; psychomotorické hry; jóga.\\; Mental disability; integration; health; psychomotor games; yoga.\\