Biologicky aktivní fenolické látky ve vybraných zeleninách rodu Allium. - Stránská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce pojednává o obsahu polyfenolických sloučenin v zeleninách rodu Allium, které se nejčastěji pěstují na území České republiky. Jde o cibuli kuchyňskou (žlutou i červenou), cibuli prorůstavou, cibuli bílou zimní, cibuli červenou letní, pažitku čínskou, pažitku pravou, pór letní, cibuli bílou obří a šalotku. Polyfenoly jsou organické sloučeniny, které byly identifikovány v rostlinách. Jsou to sekundární metabolity, které se podílí na obraně proti slunečnímu záření nebo patogeny (Pandey, Rizvi, 2009). Studie, které se těmito látkami zabývaly, ukázaly, že hrají významnou roli v prevenci degenerativních onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění a neurodegenerativní onemocnění (Manach et al., 2004). Cílem této práce bylo zjistit množství myricetinu, morinu, luteolinu, kvercetinu, apigeninu a kvercetinu ve vybraných druzích zeleniny pěstovaných v roce 2015 a 2016. Analýza byla provedena metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Vzorky byly předem lyofilizovány a připraveny na analýzu. Výsledkem analýzy jsou chromatogramy, ze kterých byl následně vypočítán obsah vybraných látek. Ačkoli mělo být analýzou zjištěno celkem šest různých látek, podařilo se pouze stanovit kvercetin a kemferol, neboť ostatní látky nebyly ve vzorcích identifikovány. Ze vzorků z roku 2015 měla největší množství kvercetinu cibule prorůstavá, a to 430?10 mg/kg čerstvé hmotnosti a nejvíce kemferolu obsahovala pažitka čínská, 170?105 mg/kg čerstvé hmotnosti. Analýza vzorků za rok 2016 však ukázala odlišné výsledky. Nejvíce kvercetinu obsahovala cibule kuchyňská žlutá s hodnotou 280?180 mg/kg čerstvé hmotnosti a největší množství kemferolu měla opět pažitka čínská s hodnotou 198?30 mg/kg čerstvé hmotnosti. Na tyto výsledky měl hlavně vliv klimatických podmínek, kdy v roce 2015 byla velká sucha a cibulím se dařilo. Zatímco rok 2016 byl spíše průměrný.
Biologically active phenolic compounds in selected vegetable in Allium genus.
Keywords: polyfenoly; kvercetin; kemferol; Allium; polyphenols; quercetin; kaemferol; Allium