Obsah jodu ve vejcích - Mikulová, Magda (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce bylo sledování obsahu jodu ve vaječném žloutku konzumních vajec a zhodnocení jejich významu jako zdroje jódu v lidské výživě. Celkem byl jód stanoven ve žloutku 189 vajec z velkochovů a 210 vajec z malochovů. V porovnání s velkochovy obsahovala vejce z malochovů přibližně 3,2 krát méně jódu. Vejce z velkochovů se podílejí na pokrytí denní potřeby jódu dospělého člověka z 2 - 25% a vejce z malochovů jen z 0,4 - 12%. Obsah jódu ve vejcích závisí na jeho denním příjmu a na vlivu snáškového období. Koncentrace jódu ve vejcích byla stanovena spektrofotometrickou metodou založenou na Sandell-Kolthoffově reakci.
Iodine content in eggs
Obsah jódu ve vejcích
Keywords: jód; slepice; velkochovy; malochovy; iodine; hens; small flocks; large flocks