Kvantifikace vlivu srážko-odtokových událostí na celkové odnosy živin z povodí - Streitová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá objasněním vlivu srážko-odtokových událostí na odnos živin z povodí, a jaké srážko-odtokové události jsou hlavní příčinou odnosů. V rámci tohoto bude kvantifikován vliv těchto epizod na povodí Jenínského potoka, konkrétně na subpovodí J2. V práci je popsán nejen koloběh vody v přírodě, popis vzniku srážko-odtokových událostí, ale i samotné faktory, které ovlivňují odtok vody a tím i způsobený odnos živin. Dále jsou zde popsány základní živiny vyskytující se nejčastěji a v největším množství v našich vodách, mezi které patří dusík a fosfor a v neposlední řadě jsou zde popsány i celkové odnosy živin ve vodách při srážko-odtokových událostech. Následuje samotný popis povodí a odběrného profilu J2 ze kterého byly zpracovány výsledky. Výsledky byly zpracovány v několika výpočetních metodách, které se mezi sebou na závěr porovnaly. Došlo také k výpočtu odnosů při 5 extrémních srážkových událostech a jejich procentuálnímu vyjádření z celkových ročních odnosů a následnému vyhodnocení výsledků.
Quantification of the impact of rainfall-runoff events on nutrient loads from the watershed
Keywords: živiny; dusičnany; fosforečnany; Jenínský potok; odnos; srážky; odtok; nutrients; nitrates; phosphates; the Jenínský brook; loss; rainfall; drainage