Morálka a výchova v kázňach Jána Kollára - Ivanová, Paulína (Jihočeská univerzita, 2015)
Táto diplomová práca sa zaoberá morálkou a výchovou v kázňach Ján Kollára ako kazateľa v Pešti. Prameňom z ktorého čerpám je predovšetkým jeho dvojzväzkové vydané dielo Nedělnj, swátečné i přjležitostne kázně a řeči a takisto aj jeho rukopis s názvom Česká kázání v letech 1821 1849. Jeho kázne sú reakciou na nepriaznivý stav evanjelického zboru v Pešti a jeho odnárodňovanie. Ich súčasťou je preto i nacionalistická zložka. Pozornosť venujem okrem morálky aj na Kollárovmu náhľadu na slobodu a predstavu fungovania cirkvi.
Morality and educating in Jan Kollar sermons
Keywords: kázeň; morálka; výchova; cirkev; evanjelici; sloboda; ateizmus; dobročinnosť; cnosť.; sermon; morality; educating; church; evangelical; freedom; atheism; charity; virtue