Léčba srdečních arytmií ve vztahu k ošetřovatelské péči - Nováková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Ošetřovatelská péče navazující na léčbu srdečních arytmií je neodmyslitelnou součástí péče o nemocné. Tak jako existují různé typy arytmií, různé typy léčby, tak i následná ošetřovatelská péče má svá specifika. Nejedná se pouze o péči po léčbě, ale i přípravu na výkon a následnou edukaci. Teoretická část práce obsahuje informace o arytmiích, jejich vzniku, léčbě. Je zde i zmínka o organizacích, které sdružují sestry, pracující na arytmologických odděleních. Praktická část je tvořena výzkumným šetřením. Kvantitativní šetření je realizováno na arytmologických pracovištích pomocí dotazníku, kterým jsou osloveny sestry. Kvalitativní část obsahuje rozhovory s nemocnými, kteří podstoupili některý z typu léčby srdeční arytmie. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou si sestry vědomy specifik ošetřovatelské péče, která následuje po léčbě srdeční arytmie, v které fázi je péče pro sestry nejnáročnější a zda při své práci mohou vycházet ze standardizovaných ošetřovatelských postupů. Další cíl je zaměřen na zmapování edukační činnosti v rámci ošetřovatelské péče. Rozhovory s nemocnými jsou zaměřeny na oblasti při příjmu, před výkonem, po výkonu a při edukaci. Měly by nastínit pohled z ?druhé? strany. Všechny stanovené hypotézy byly potvrzeny. Stěžejní hypotézou práce byl předpoklad, že sestry při poskytování ošetřovatelské péče nemocným podstupujícím léčbu srdečních arytmií, nepracují podle standardizovaných ošetřovatelských postupů. Následně byl vytvořen návrh standardizovaného ošetřovatelského postupu, který je zaměřen na ošetřovatelskou péči o nemocné podstupující implantaci trvalého kardiostimulátoru a mohl by nalézt využití ve Fakultní nemocnici v Plzni, kde byla velká část šetření prováděna.
Treatment of cardiac arrhythmias related to nursing care
Keywords: arytmie; edukace; kardiostimulátor; kardioverter-defibrilátor; kardioverze; katétrová ablace; standardizovaný ošetřovatelský postup; arrhythmia; education; pacemaker; cardioverter-defibrillator; cardioversion; catheter ablation; standardized nursing practice