Porovnání přístrojového a mikroskopického stanovení diferenciálního rozpočtu leukocytů - Netrefová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
V této práci se zabývám metodami stanovení diferenciálního rozpočtu leukocytů a jejich klady a zápory. Není divu, že v dnešní době se spolu s rozvojem vědy a techniky, využívají ke stanovení diferenciálního rozpočtu leukocytů moderní hematologické analyzátory, ovšem manuální stanovení pomocí mikroskopu zůstává i nadále základem dobré práce v hematologické laboratoři. V praktické části popíši jednotlivé pracovní postupy a podle zjištěných výsledků pak tyto metody porovnám. Pro automatické stanovení diferenciálního rozpočtu leukocytů se v Nemocnici České Budějovice a.s. využívá analyzátor Coulter LH 750 společnosti Beckman Coulter, založený na principu elektrické impedance. V případě mikroskopického stanovení vytvoříme krevní nátěr, který obarvíme metodou dle Pappenheima s použitím barviv Maye - Grünwaldova a Giemsa - Romanovskeho. Dále se pokusím navrhnout optimalizaci pro stávající postup vyšetření kompletního krevního obrazu.
Comparison of devices and microscopical assesment differential count of leukocytes
Keywords: Diferenciální rozpočet leukocytů; elektrická impedance; hematologické analyzátory; krevní obraz; leukocyty; optické metody; Pappenheimovo barvení; Blood picture; differential count of leukocytes; electrical impedance; hematology analyzers; leukocytes; optical methods; Pappenheim staining