SIROTČÍ REGISTRA NA PANSTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC V LETECH 1693-1699 - Tůmová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá osiřelými dětmi a jejich právním postavením na jindřichohradeckém panství v letech 1693-1699. První část je věnována právě vrchnostenské správě ve sledovaném období, protože správa sirotčí agendy a péče o sirotky samotné spadala do jejích kompetencí, potažmo panovníka, jenž byl vnímán jako nejvyšší poručník. Následuje stručný popis panství z pohledu tehdejších katastrů, ať již Berní ruly či katastru tereziánského. Na závěr je pozornost zaměřena na historii panství a jeho vrchností. Druhá část se zabývá postavením sirotků v právním světě od detailnějšího vymezení pojmu sirotek jako takového, po zajištění jeho výchovy a správy jeho majetku po rodičích. Na tento úsek navazuje komparace právních předpisů z římského práva s českým právem zemským i městským. Hlavní částí práce je ovšem pohledem na sirotky a jejich situaci skrze dochovaná sirotčí registra. Na základě jejich rozboru autorka práce poskytne stručný přehled životních údajů vybraných sirotků a přiblíží jejich osudy. Současně se zaměří také na zkoumaná sirotčí registra jako na specifický typ úředního dokumentu. Veškeré prameny, které byly pro práci využity, jsou součástí fondu velkostatku Jindřichův Hradec, který je uložen v jindřichohradeckém oddělení Státního oblastního archivu v Třeboni.
The Orphan's Administration at the Manor of Jindřichův Hradec in 1693-1699
Keywords: sirotci; sirotčí správa; zabezpečení dítěte; poručník; právo; Jindřichohradecko; sirotčí agenda; sirotčí registra; orphans; orphan administration; child security; guardians; law; Jindřichův Hradec; orphan metters; orphan register