Extra-intrakraniální mozkový bypass iniciovaný rehabilitačním lékařem pro kognitivní deterioraci. - Míková, Marcela; Táborská, Žaneta; Jiřičková, Naďa; Ostrý, Svatopluk; Košťál, Petr; Fiedler, Jiří (Medical Healthworld, a.s., 2019)
Rehabilitace nabízí možnost dlouhodobého kontaktu s pacientem po ischemické cévní mozkové příhodě. Předkládáme kasuistiku pacienta, kdy neurorehabilitační tým detekoval kognitivní deterioraci pacienta, inicioval další vyšetření s následnou revaskularizační neurochirurgickou intervencí, provedením extra-intrakraniálního bypassu. Monitorací následného klinického stavu pacienta byly zjištěny změny motoriky horní končetiny i zlepšení testů kognitivních funkcí.
Extra-intracranial bypass indicated during neurorehabilitation due to cognitive deterioration
Keywords: neurorehabilitace, cévní mozková příhoda, kongitivní funkce, revaskularizace, EC-IC bypass; neurorehabilitation, stroke, cognitive function, revascularisation, EC-IC bypass