Antepozice a postpozice adjektiva (kontrastivní korpusová analýza) - Soukupová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá postavením přídavného jména ve větě, konkrétně problematikou antepozice a postpozice ve španělském jazyce. První část práce je věnována představení adjektiva jako takového, popsání jeho funkcí a vlastností a teoretickému přehledu pravidel, podle kterých se adjektiva řídí při svém postavení. Druhá část se zaměřuje na skupinu přídavných jmen, která v závislosti na antepozici a postpozici mění svůj význam. Jako hlavní nástroj výzkumu byl použit Český národní korpus, prostřednictvím kterého jsme vyhledávali daná adjektiva v textech a pozorovali jejich překlad.
Anteposition and postposition of adjectives (contrastive analysis)
Keywords: antepozice; postpozice; adjektivum; španělština; čeština; anteposition; postposition; adjective; Spanish; Czech