Pitný režim v dorosteneckém věku - Říhová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce zkoumá příjem tekutin v dorosteneckém věku. Cílem práce bylo zhodnotit kvalitu a celkové množství přijatých tekutin v dorosteneckém věku. Práce se dělí na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá vlivem tekutin na organismus dorostence, všímá si onemocnění vzniklých nadbytečným nebo nedostatečným příjmem tekutin, věnuje se skladbě tekutin a jejich působení na organismus. Výzkum byl zpracován dotazníkovým šetřením, které zkoumalo celkový příjem tekutin, jejich skladbu a druhy (čaj, káva, mléko a polévky) přijaté za 24 hodin, nejčastější denní dobu konzumace tekutin a množství jejich příjmu v závislosti na aktivitě dorostenců. Získaná data byla vyhodnocena a následně byly vytvořeny grafy a tabulky. Výzkum ukazuje, že více než polovina respondentů má vysoký příjem tekutin. Přibližně jedna třetina má fyziologický příjem tekutin a jedna pětina má nízký příjem tekutin. U respondentů převládá v pitném režimu převážně pitná voda. Naopak nejmenší zastoupení má káva a energetické nápoje. Dorostenci nejčastěji konzumovali instantní kávu a nejméně vídeňskou melange, ledovou kávu, 3 v 1, irskou kávu a americano. Mezi nejoblíbenější druh čaje patří ovocný a nejméně oblíbeným je čaj bylinný. Více než polovina respondentů konzumuje polotučné mléko a nejméně mléko nízkotučné. Nejoblíbenější polévkou je kuřecí nebo hovězí vývar, nejméně oblíbenými jsou polévky brokolicová a česnečka. Nejvíce respondentů konzumuje tekutiny nejčastěji doma odpoledne a večer, nejméně při obědě. Příjem tekutin je ovlivněn i sportovní aktivitou. Většina dorostenců se věnuje sportu závodně nebo rekreačně, malé množství jedinců se sportu nevěnuje vůbec. Mezi nejoblíbenější sport patří fotbal, nejméně oblíbený je volejbal.
Drinking regime in adolescence
Keywords: pitný režim; voda; minerální voda; sladké nápoje; zeleninové nápoje; čaj; mléko; fluid intake; water; mineral water; sweet drinks; vegetable drinks; tea; milk