Fyzioterapie u fraktur femuru po motonehodách - Vohralíková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce nese název Fyzioterapie u fraktur femuru po motonehodách a zkoumá možnosti využití různých fyzioterapeutických metod u tohoto druhu diagnózy. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části se nachází shrnutí poznatků o anatomii kosti stehenní, kineziologii kyčelního a kolenního kloubu a jsou zde nastíněny fyzioterapeutické metody, které lze využít k ovlivnění fraktur femuru vzniklých po motonehodách v imobilní fázi pacienta a posléze i v době po jeho imobilizaci. V praktické části, která byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, je pak vypracována kazuistika pacienta s danou diagnózou, uveden vstupní a výstupní kineziologický rozbor, rozepsány jednotlivé terapeutické jednotky a v závěru této části je popsáno zhodnocení efektu terapie. Cílem této práce je zmapovat fyzioterapeutické metody a postupy využívané při léčbě pacientů po zlomenině kosti stehenní a dále také vysvětlit problematiku těchto úrazů a jejich následné komplikace v léčbě. Použité metody přinesly pozitivní výsledky, neboť u pacienta došlo k výraznému zlepšení zdravotního stavu, především jeho kloubní hybnosti do všech směrů, svalové síly, postury a stereotypu chůze. Práce může být v praxi užitečná pro zdravotnické pracovníky především traumatologického oddělení nemocnic či na ambulancích, kde poté probíhá následná rehabilitace těchto pacientů. Dále vzhledem k sezónnímu typu zranění mohou práci využít i studenti zdravotnických oborů, kteří se s těmito pacienty setkají v rámci absolvování letní praxe.
Physiotherapy methods for fractures of the femur after moto-accidents
Keywords: fraktura; femur; polytrauma; motonehoda; fracture; femur; polytrauma; moto-accidents