Připravenost pracovníků veřejné správy, právnických a fyzických osob včetně školní mládeže - Danková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Připravenost pracovníků veřejné správy, právnických a fyzických osob na mimořádné události vychází z Koncepce ochrany obyvatelstva, kterou zpracovalo Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. V první části své práce se zabývám historickým vývojem ochrany obyvatelstva od jejího počátku až po současnost, rozvojem legislativy, a dále samotnou realizací ochrany obyvatelstva, včetně postavení a úkolů orgánů veřejné správy. Navíc na příkladech dvou států uvádím, jakým způsobem se vykonává ochrana obyvatelstva ve světě. V další části práce vyhodnocuji dotazníky, s jejichž pomocí jsem zjišťovala úroveň připravenosti pracovníků veřejné správy, právnických a fyzických osob, včetně školní mládeže, ve vybraných městských částech hlavního města Prahy, v Mariánských Lázních a v Českých Budějovicích. Samotný dotazník obsahuje 21 otázek, které se týkají základních znalostí: například co jsou základní složky integrovaného záchranného systému, co by mělo obsahovat evakuační zavazadlo, nebo jaká čísla mají linky tísňového volání. Celkem jsem vyhodnotila 720 dotazníků, a všechny odpovědi jsem graficky zpracovala. Závěrem lze říci, že nejhorších výsledků dosáhla skupina školní mládeže (15-17let), nejlepší znalosti naopak prokázali pracovníci veřejné správy.
Readiness of public service workers, legal and natural persons, including pupils and students
Keywords: branná výchova; civilní ochrana; civilní protiletecká ochrana; ochrana obyvatelstva; civil anti- aircraft defence; civil protection; national defence education; protection of population