Zhodnocení připravenosti a akceschopnosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ke zdolávání mimořádných událostí ve správním území obce s rozšířenou působností Písek - Máška, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma bakalářské práce je zaměřeno na problematiku akceschopnosti jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o základní složku integrovaného záchranného systému, je zapotřebí, aby byly dodržovány platné předpisy v oblasti vybavenosti a připravenosti, přestože se jedná o činnost dobrovolnou. Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na integrovaný záchranný systém s důrazem na oblast Hasičského záchranného sboru. V prvních kapitolách je definován integrovaný záchranný systém a jeho složky. Podrobněji je zde popsán Hasičský záchranný sbor České republiky. Následující kapitoly se věnují problematice jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Systém těchto organizačních složek vznikl jako nástroj proti vzniklým požárům, živelním pohromám či jiným mimořádným událostem. Aby se jednotky dobrovolných hasičů obcí mohly podílet na pomoci při vzniklých událostech, musí disponovat předepsanou technickou výbavou a věcnými prostředky pro zajištění zásahu, dále je nezbytné vybavení členů jednotky osobními ochrannými pracovními prostředky. Pro zajištění odborné úrovně a minimalizaci chybných zákroků je nutná odborná způsobilost členů jednotky dle platných právních předpisů. Organizace efektivního zásahu a včasné pomoci vyžaduje splnění všech podmínek akceschopnosti, které představují organizační, technickou a odbornou připravenost sil a prostředků k provedení zásahu. Cílem bakalářské práce je zjistit vybavenost jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí požární technikou, věcnými prostředky a jejich použití při zásahu. Posoudit akceschopnost jejich členů při vyhlášení poplachu a provést analýzu v oblasti odborné přípravy velitelů a strojníků u vybraných jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí ve správním území obce s rozšířenou působností Písek. Výzkumná část bakalářské práce je zpracována kvantitativní metodou. Sběr dat byl proveden formou dotazníku pro velitele vybrané jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí ve správním území obce s rozšířenou působností Písek, kteří tvořili výzkumný soubor. Dotazník obsahoval celkem 28 otázek zaměřených na zkoumanou problematiku. V souvislosti se zadaným tématem jsou stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza uvádí, že vybrané jednotky sborů dobrovolných hasičů jsou dostatečně vybaveny požární technikou a věcnými prostředky. Druhá hypotéza tvrdí, že velitelům jednotek sborů dobrovolných hasičů stačí dosavadní pravidelná odborná příprava k velení při zásahu. Celkový přehled je doplněn o informace získané od příslušníků Hasičského záchranného sboru, Územní odbor Písek, dále na Operačním a informačním středisku Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Okresním sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Písek a od starostů příslušných obcí. Výsledky výzkumného šetření jsou zpracovány do tabulek, které přehledně zobrazují odpovědi velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů na otázky z dotazníku. Z výzkumného šetření vyplývá, že vybrané jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí nejsou dostatečně vybaveny požární technikou a věcnými prostředky. Velitelům jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí stačí dosavadní pravidelná odborná příprava k velení při zásahu. Celkově lze shrnout, že jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí nejsou akceschopné k zásahu při mimořádných událostech.
The Evaluation of Readiness and Capability of the Brigades of Voluntary Firefighters of Municipalities for Dealing With Emergencies in the Administrative Territory of the Extended Municipality of Písek
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor; jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí.; The integrated rescue system; the Fire Brigade; the selected brigades of voluntary firefighters.