Otázky migrace pracovních sil pro Českou republiku po roce 2004 - Hamerník, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkami migrace pro Českou republiku. Jsou v ní srovnány problémy migrace probíhající na našem území do roku 1989 s migracemi charakteristickými pro období po roce 1989. Zejména zahrnuje emigrační vlny spojené s rokem 1948 i 1968 a porevolučními pracovními imigracemi souvisejícími se vstupem České republiky do EU, resp. schengenského prostoru. Součástí mé práce je porovnání skupin cizinců v České republice a zmíněna je rovněž oblast českých emigrantů v zahraničí. Nárůst počtu cizinců v období 1993 - 2008 v České republice je patrný z grafů uvedených v přílohách.
Questinons of labor migration in the Czech Republic after 2004
Keywords: migrace; imigrace; emigrace; reemigrace; cizinec; krajan; exil; EURES; schengenský prostor; "zelená karta; migration; immigration; emigration; remigration; foreigner; countryman; exile; EURES; the Schengen area; "Green Card"