Anglicismy v jazyce mladých Québečanů - Holubcová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce pojednává o výpůjčkách z angličtiny používaných v mluvě mladých Québečanů. V teoretické části se diplomandka zabývá tradicí lexikologie v Kanadě a vývojem francouzštiny, jako i vymezením pojmu výpůjčka a popisem procesu integrace výpůjček do cílového jazyka. Zmiňuje se také o sociolingvistickém zkoumání v této oblasti. V praktické části pak diplomandka analyzuje vyplněné dotazníky sestavené na základě interakcí s rodilými mluvčími, sledování médií a četby odborné literatury. Dotazníky se týkají používání anglicismů a postojů respondentů ke zkoumanému jevu.
Anglicism in the language of young Quebecois
Keywords: tradice lexikologie; cílový jazyk; the lexicological tradition; the target language