Americké prezidentské volby 2020 pohledem vybraných českých online médií - Prokešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá mediálním pokrytím amerických prezidentských voleb na vybraných českých zpravodajských webech. Jejím cílem je zjistit, zda a jak se tato média lišila v informování o jedné z nejdůležitějších událostí roku 2020. Teoretická část se zabývá internetovým zpravodajstvím, jeho specifiky a současnými trendy, mediální konstrukcí reality, konceptem nastolování agendy a gatekeepingu, procesem rámcování mediálních obsahů a pojmy jako jsou mediální obraz či politická image. Stručně je také nastíněn systém amerických prezidentských voleb a společenský kontext voleb v roce 2020. Praktická část je tvořena kvantitativní obsahovou analýzou dvou online médií, přičemž zkoumáno je období několika měsíců před samotnou volbou. Analýza se zaměřuje především na to, jakými tématy se vybrané zpravodajské weby zabývaly, jakým způsobem byli kandidáti mediálně prezentováni či jaké bylo celkové vyznění článků ve vztahu k nim.
U.S. 2020 Presidential Election from the Perspective of Selected Czech Online Media
Keywords: Americké prezidentské volby; internetové zpravodajství; mediální konstrukce reality; agenda-setting; gatekeeping; mediální obraz; politická image; The U.S. presidential election; online news; media construction of reality; agenda-setting; gatekeeping; media image; political image