Paliativní a hospicová péče - Laschová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá paliativní a hospicovou péčí. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou poskytnuty základní informace o paliativní péči, popisuje aspekty paliativní péče z hlediska duchovního, sociálního, psychologického a tělesného. Dále jsou zaznamenány informace o zařízeních, která poskytují paliativní péči, jejich charakteristiku, poslání a cíle. V diplomové práci je také zaznamenána problematika umírání, utrpení a smrti. Práce také zaznamenává pastorační a sociální péči o umírající seniory, popis multidisciplinárního týmu v hospicové péči. V praktické části je zaznamenán výzkum, zjišťující míru povědomí o paliativní a hospicové péči u klientů Farní charity Týn nad Vltavou. Dále výzkum zjišťoval názor respondentů, na důstojné umírání v domácí péči.
Helping hand in crossing over
Keywords: paliativní péče; hospic; hospicová péče; nemocný; pracovník; sociální péče; pastorační péče; umírání; utrpení; smrt; palliative care; hospice; hospice care; worker of social care; pastoral care; dying suffering; death