Zlepšení bezpečnosti pacienta v intraoperační ošetřovatelské péči Bakalářská práce - Leštinová, Terezie (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt - Zlepšení bezpečnosti pacienta v intraoperační ošetřovatelské péči V dnešních zdravotnických zařízeních s sebou každá činnost přináší určitou míru rizika. Každá sestra musí zajistit bezpečnost pacienta. K tomu je zapotřebí mít dobrý přehled o pacientovi, kterému péči poskytuje, a o rizicích, která jej mohou ohrozit, poškodit či zhoršit jeho zdravotní stav. Moje bakalářská práce na téma: ?Zlepšení bezpečnosti pacienta v intraoperační ošetřovatelské péči?, má dva cíle. První je zmapovat nejčastější rizika nežádoucích událostí, která hrozí pacientovi během intraoperační ošetřovatelské péče, druhý je vyhodnotit míru rizika nežádoucích událostí v intraoperační ošetřovatelské péči. V souladu s navrženými cíly jsme stanovili dvě hypotézy: H1: Nejčastější riziko nežádoucí události, které hrozí pacientovi během operačního výkonu, je popálení a H2: Záměna totožnosti pacienta v intraoperační ošetřovatelské péči dosahuje nejvyšší míry rizika. Práce byla zpracována pomocí kvantitativního výzkumného šetření. Metodou sběru dat bylo dotazování, užili jsme techniku dotazníku. Dotazník byl nestandardizovaný a obsahoval 21 položek. Výzkumný soubor tvořily 54 perioperační sestry pracující na operačních sálech Nemocnice České Budějovice a.s. Z výzkumného šetření vyplynulo, že nejčastějšími nežádoucími událostmi, které hrozí pacientovi během intraoperační ošetřovatelské péče, je z pohledu perioperačních sester ?Alergie na léky, na dezinfekci? (3,47), ?Otlaky? (3,35) a ?Ranná infekce v ráně? (2,90). ?Popálení pacienta neutrální elektrodou? (1,98) se umístila na páté příčce z dvanácti vybraných nežádoucích událostí. První hypotéza Nejčastější riziko nežádoucí události, které hrozí pacientovi během operačního výkonu, je popálení se nepotvrdila. Mezi nežádoucí události, které mají nejvážnější důsledky na zdravotní stav pacienta dle perioperačních sester je ?Záměna pacienta? (4,88), ?Oheň vzniklý kontaktem koagulačního přístroje a alkoholové dezinfekce? (4,83), ?Záměna operované strany? (4,80). Následným vyhodnocením výsledků dotazníkového šetření jsme zjistili, že nejvyšší míru rizika v intraoperační ošetřovatelské péči dosahuje ?Záměna pacienta? (3,90), ?Záměna operované strany? (3,85), ?Oheň vzniklý kontaktem koagulačního přístroje a alkoholové dezinfekce? (3,84). Druhá hypotéza, Záměna totožnosti pacienta v intraoperační ošetřovatelské péči dosahuje nejvyšší míry rizika, se potvrdila. Výstupem práce je návrh bezpečnostních mechanismů v oblasti prevence záměny pacienta a operované strany a zásady pro bezpečné přikládání neutrální elektrody.
Improvement of the patient?s safety in intraoperative nursing care.
Keywords: Nežádoucí událost; Perioperační sestra; Pochybení; Prevence; Riziko