Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky) - Vlčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce pojednává o španělských potravinách s chráněným označením původu, potravinách s chráněným zeměpisným označením a zaručených tradičních specialitách se zaměřením na mléčné výrobky, konkrétněji na španělské sýry. První část práce se zaměřuje na systém označování kvality potravin v Evropské unii. Blíže jsou přiblíženy typy evropských označení, důvody jejich zavedení a historie označování garantovaného původu potravin. Krátce je nastíněn současný vývoj politiky kvalitních evropských zemědělských produktů. Následně práce popisuje proces přidělování ochranných označení. Druhá část práce představuje základní informace o Španělsku, a to geografickou polohu, povrch a administrativní členění a poté vymezení chráněných mléčných výrobků na španělské sýry. V následujících kapitolách jsou uvedeny charakteristiky vybraných sýrů, jejich oblastí původu a dalších specifik. V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele a dále je práce doplněna o resumé ve španělštině.
Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialty Guaranteed labelled foodstuffs made in Spain (milk foodstuffs)
Keywords: španělské potraviny s chráněným označením původu; potraviny s chráněným zeměpisným označením; zaručené tradiční speciality; španělské sýry; Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin; Protected Geographical Indication and Traditional Specialties Guaranteed; Spanish cheeses