Vztah pacienta a sestry z etického pohledu - Protivová, Svatava (Jihočeská univerzita, 2009)
Vztahy mezi pacientem a středním zdravotnickým personálem jsou tématem obsáhlým, které se řídí určitými pravidly. Jedním z nejdůležitějších mezi těmito pravidly je etický kodex. Cílem této práce je zjistit, jakou pozornost budí etický kodex u nelékařských pracovníků v České republice a jak si stojí ve srovnání s etickými kodexy ostatních států. V první části práce je uveden stručný přehled etických kodexů fyzioterapeutů různých států a jejich vzájemné srovnání se zaměřením na to, jaká etická témata obsahují, která zdůrazňují, a kterými se naopak vůbec nezabývají. Kodexy jsou dále srovnávány podle obsažnosti a aktuálnosti (poslední aktualizace). Ve své druhé části práce přináší porovnání a hodnocení etického kodexu českých fyzioterapeutů ve vztahu k etickému kodexu WCPT (Světové konfederace pro fyzikální terapii), podle kterého byl český kodex vytvořen. Třetí část této práce ověřuje, do jaké míry znají čeští fyzioterapeuti obsah svého etického kodexu a jak jej používají ve své praxi. Předkládaná práce je založena na kvalitativním výzkumu. První část využívá metody obsahové analýzy a výsledky jsou zhodnoceny pomocí tabulky. Druhá část srovnává, rovněž na základě metody obsahové analýzy, dva uvedené stěžejní dokumenty a hodnotí jejich odlišnosti. Třetí část analyzuje dialogy s deseti českými fyzioterapeuty, pořízené pomocí metody polořízeného rozhovoru. Respondenti jsou zde dotazováni, zda a jak podrobně znají etický kodex své profese a zda jej využívají ve své praxi. Výsledkem práce je zjištění, že o etickém kodexu fyzioterapeuta, jeho existenci, obsahu a významu, má povědomí jen velmi malé množství dotazovaných fyzioterapeutů. Výsledky práce mohou být využity pro popularizaci etického kodexu a mohou také sloužit jako studijní materiál pro potřeby Zdravotně sociální fakulty JČU.
The relationship between patient end nurse from ethical point of view
Keywords: deontologie; etika; etický kodex; fyzioterapeut; deontology; ethics; code of ethics; physiotherapist