Ověřování dynamického multileaf kolimátoru - Hrachovec, Radovan (Jihočeská univerzita, 2009)
V souvislosti se zaváděním nových technologií na radioterapeutických pracovištích, dochází k jejich vybavování lineárními urychlovači ovládanými vícelamelovými kolimátory s počítačově ovládanými a techniky radioterapie s modulovanou intenzitou svazku záření IMRT. Metodika nezávislé prověrky MLC kolimátoru lineárního urychlovače CLINAC 2100 C/D, též nazývaná dozimetrická seprace lamel se zabývá měřením 2D polem seven 29. Tato metoda by mohla doplnit zkoušky provozní stálosti na radioterapeutickém pracovišti onkologického oddělení nemocnice České Budějovice.
Verification of dynamic multileaf colimator
Keywords: IMRT; dozimetrická separace lamel; 2D pole seven 29; multi-leaf kolimátor; IMRT; dosimetric lamellar separation; 2D array seven 29; multi-lamellar collimator