Pravěké sklo v jižních Čechách - Ferenczová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci se zabývám nálezy pravěkého skla v jižních Čechách a snažím se o jejich následnou analýzu. Konkrétně se soustředím na jeho typ, nálezový kontext, dataci, barvu a výzdobné prvky, tato kritéria mezi sebou v závěru práce porovnávám. Hlavním cílem této práce je vytvořit aktuální seznam skleněných artefaktů na území jižních Čech. Díky nedestruktivní chemické analýze skla (XRF) se pokusím určit sporné nálezy skla a změřený soubor z jižních Čech porovnat s jinými soubory z území České republiky.
The Prehistoric glass in the South Bohemia
Keywords: pravěké sklo; doba laténská; korálky; náramky; prstencové korály; XRF analýza; Prehistoric glass; La Téne Period; Beads; Bracelets; Ring Beads; XRF Analysis