Porovnání analyzátorů dvou generací, kontrola kvality a využití pro akreditace a SLP - Valerián, Vojtěch Samuel (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo porovnat měření na dvou typech koagulačních analyzátorů s využitím různých softwarů, zavedení nové metodiky, její následné využití pro diagnostiku a zavedení kontroly kvality pro různé metodiky. Měření byla prováděna na koagulačních analyzátorech BCS (Behring Coagulation System) firmy Dade Behring Marburg GmbH. Jeden z analyzátorů využívá operační systém Windows XP a druhý OS Mac. Na obou analyzátorech byla prováděna stejná měření jednotlivých metod využívaných při screeningu trombotických stavů. Jednalo se o koagulační stanoveni protrombinového času, aktivovaného parciálního času, trombinového času, antitrombinu III, fibrinogenu a D-dimeru. Dalším cílem bylo zavedení nové metodiky monitorování heparinu (nízkomolekulárního, pentasacharidů či nefrakciovaného heparinu) stanovením jednotek inhibice anti Xa. Výsledky: Jednotlivá koagulační měření byla prováděna paralelně na obou typech analyzátorů se stejnými vzorky. Výsledky byly interpretovány a použity pro vnitřní kontrolu laboratoře jako mezilaboratorní porovnání. Měření byla prováděna přibližně jednou týdně u tří vybraných pacientských vzorků. Jednotlivé korelační hodnoty u BSC OS Mac a BCS XP byly naměřeny u PT = 0,851; APTT = 0,906; TT = 0,985; Fbg = 0,939; AT III = 0,907; D-dimer = 0,476. Byla vytvořena nová metodika monitorování nízkomolekulárního heparinu pomocí Coamatic? Heparin a pentasacharidu pomocí přípravku Arixtra (2,5 mg / 0,5 ml Fundaparinux sodium). U skupiny pacientů byla podávána Arixtra 2,5 mg / 0,5 ml. Poté byla stanovena hladina pentasacharidu a zároveň hladina nízkomolekulárního heparinu u 157 vzorků. Korelační koeficient mezi jednotkami antiXa a pentasacharidu u Arixtry byl 0,806. Závěr: Porovnávané analyzátory s různým softwarem BSC OS Mac a BSC XP se ze statistického hlediska v naměřených hodnotách neliší. Při stanovení jednotek inhibice antiXa a pentasacharidu bylo dosaženo hodnot, které spolu dobře korelují.
A Comparasion of Analyzers, Quality Control and Advantage for Accreditation and Accuracy Laboratory Experience
Keywords: Trombifilní stavy; koagulace; BCS; Heparin; Thrombotic state; cougulation; Behring Coagulation Systems; Heparin