Daňová optimalizace vybraného podnikatelského subjektu - Kluzáková, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma této diplomové práce je daňová optimalizace vybraného podnikatelského subjektu. Cílem práce je nalézt co nejoptimálnější řešení daně, především pak daně z příjmů právnických osob tak, aby měl vybraný podnik co nejnižší daňovou povinnost. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část, z nichž každá je rozdělena do jednotlivých kapitol a podkapitol, které se zabývají specifickým problémům. V úvodu teoretické části jsou uvedeny základní pojmy, vztahující se k problematice daní, všeobecné údaje o daňovém systému České republiky. Následující a zároveň nejobsáhlejší kapitola je věnována dani z příjmů právnických osob a to z toho důvodu, že v praktické části jsou řešeny varianty optimalizace daně z příjmů právnických osob. V těchto kapitolách jsem vycházela hlavně z aktuálních znění daňových zákonů a dalších odborných publikací. V praktické části práce jsou postupně navrhnuty jednotlivé návrhy variant na snížení daňové povinnosti, které jsou následně teoreticky vysvětleny a prakticky vypočítány. Při výpočtu jednotlivých variant jsem vycházela z přesných údajů a dat, které mi můj vybraný podnik poskytl. Díky tomu jsem měla možnost dobře poznat jeho vnitřní fungování, ekonomickou situaci ale i majetkovou strukturu. Shrnutí těchto výsledných variant je poté v sedmé kapitole. Zde je přesně ukázáno, jaký dopad by měla každá z variant na daňovou povinnost podniku a jaká by byla výše daňové povinnosti při využití všech navrhovaných variant.
Tax Optimalization of The Business Subject
Keywords: daňová optimalizace; optimální řešení daně; daňová povinnost; daň z příjmů právnických osob; tax optimisation; optimum tax solution; tax liability; corporation income tax