Optimalizace metod hormonální indukce ovulace u hospodářsky významných druhů ryb - Švinger, Viktor William (Jihočeská univerzita, 2013)
Značná asynchronnost pohlavního dozrávání je pro lososovité ryby charakteristická a z různých důvodů může být výtěrová sezóna rozložená až do čtyřměsíčního období(většinou však 3 týdny až 2 měsíce, jako je tomu u sivena amerického či síha peledě). Pro dosažení vysoké oplozenosti a přežití jiker se důrazně doporučuje selektovat ovulující jikernačky z generačního hejna alespoň dvakrát týdně, což znamená při velkém počtu jikernaček a dlouhé výtěrové sezóně značnou spotřebu lidské práce, stresování a riziko poškození generačních ryb. Zajištění generačních ryb pro produkci dostatečného množství násadového materiálu sibiřského lipana arktického je prováděno odlovem generačních ryb z volných vod před nástupem výtěrové sezóny. Odlov a dlouhodobý odchov divokých ryb je značně problematický, stresující a spojený s vysokou předvýtěrovou mortalitou. Kromě vysokého synchronizačního efektu lze GnRHa rovněž využít k indukci ovulace 1?1,5 měsíce před přirozeným termínem výtěrového období. Cílem této práce bylo optimalizovat metody hormonálně řízené reprodukce pomocí GnRHa u sivena amerického, síha peledě a lipana arktického. Protože se jedná o první záznam o využití GnRHa u těchto druhů, důraz byl kladen na optimalizaci dávky hormonu, metody podání a posouzení vedlejšího účinku hormonálního zásahu na povýtěrovou mortalitu jikernaček, velikost a životaschopnost jiker. Podobně jako u ostatních salmonidů, aplikace GnRHa velmi účinně synchronizuje nástup ovulace u sivena amerického a síha peledě. To dává managementu líhní přesnou informaci, ve kterém dni jikernačky dosáhly ovulace a podle toho lze přesně naplánovat výtěrové práce. K těmto účelům je u obou druhů nejvhodnější použít dvojitou akutní injekci v dávce 25 ?g.kg-1 syntetického analogu ?-Arg6,Pro9-NHEt-sGnRHa aplikovanou 2?3 dny po sobě, nebo injikaci 25 ?g.kg-1 emulgovaného ?-Arg6,Pro9-NHEt-sGnRHa ve Freundově inkompletním adjuvanciu, což zaručuje jeho postupné uvolňování s efektivnější stimulací sekrece LH a injikaci není nutné opakovat. U lipana arktického účinně indukovala dvojitá akutní injekce 10 ?g.kg-1 ?-Tle6,Pro9-NHEtmGnRHa (Supergestran?) ovulaci 1?1,5 měsíce před přirozeným výtěrovým obdobím, což umožnilo rychlý výtěr a návrat divokých generačních ryb do volné vody. Použití jednorázové akutní (okamžité) dávky se ukázalo ve všech případech jako neúčinné nebo velmi nespolehlivé, a proto jej nelze doporučit. V žádném případě nebyl zjištěn negativní vliv GnRHa nebo GnRHa-FIA na povýtěrovou mortalitu generačních jikernaček. Nutno připomenout, že dle znění zákona č. 166/1999 Sb. ,o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), musí injekční procedury vykonávat pouze veterinární lekař, anebo ním pověřená osoba v jeho přítomnosti. Hormonální zásah s využitím GnRHa má vedlejší účinky a mění kvalitu jiker. Kromě sivena amerického bylo přežití jiker vždy signifikantně nižší (o 5?20 %) od injikovaných jikernaček. Zvyšující se dávka hormonu v námi použitých rozmezích neměla na přežití jiker žádný vliv. Bez ohledu na dávku a metodu podání hormonu byla velikost jiker, a tím i velikost váčkového plůdku od hormonálně ošetřených jikernaček salmonidů vždy redukována oproti těm, které pocházejí od jikernaček neošetřených. Snížená velikost jiker však není důvodem jejich horšího přežívání. Obecně naše výsledky jen zvyšují heterogenitu doposud známých výsledků prací, zabývajících se hodnocením vlivu hormonálních zásahů na kvalitu jiker. Na základě dosavadních experimentálních designů nelze s určitostí identifikovat a eliminovat skutečnou příčinu těchto vedlejších účinků. Vyřešení těchto problémů by mělo být prioritou pro další výzkum.
Optimization of hormone-induced ovulation in economically important fish species
Keywords: Salmonidé; GnRHa; ovulace; synchronizace; kvalita jiker; Salmonids; GnRHa; ovulation; synchronization; egg quality